Juho Leppänen

Pelastetaan maaseutu – ei tehdä yhtään mitään!

Viime aikaiseen vilkkaaseen keskusteluun gallupista koskien Suomen asuttuna pitämistä toi Jukka Relanderin kolumni Yleisradion sivuilla raikkaan tuulahduksen. 

Poimin Relanderin kolumnista seuraavan viisaan kommentin: ”Kestävintä tuhoa aiheutti kuitenkin sama politiikka, jolla maaseutua yritettiin pitkään pelastaa. Kekkosen Suomen aluepolitiikka tarkoitti käytännössä sitä, että Valio osoitti tilakohtaiset tuotantokiintiöt maidolle ja voille, samalla kun keskusliikkeet sanelivat ostohinnat, ja kertoivat pitikö istuttaa lanttua vai porkkanaa. Järjestelmä kitki maaseudulta markkinatalouden erittäin tehokkaasti.

Maasedulla on häviävän vähän elintarvikkeita jalostavia pientuottajia, kun on totuttu tarjoamaan raaka-aineita keskusliikkeille ja einesteollisuudelle, ja muu yritystoiminta on suuryhtiöiden ja Pohjanmaan lestadiolaisverkostojen varassa. Paikallista leipää saa etsiä tiheällä kammalla ja juustot valmistaa Valio.”

Totta joka sana.

Kuka tahansa ulkomailla käynyt tietää, että laadullisesti suomalainen ruoka on huonoa. Missä tahansa Euroopassa on parempi ruoka kuin Suomessa. Sama einesmoska myynnissä Rovaniemeltä Hankoon. Paikallisia tuotteita ei löydä mistään. Kananmunat raahataan maanviljelijältä kaupan keskusliikkeeseen maan halki ja takaisin tukusta maanviljelijän viereiseen supermarketiin. Sen lisäksi suomalainen ruoka on kalliimpaa eikä yhtään sen puhtaampaa kuin missään muuallakaan. Ei ole mitään syytä suosia kaupassa kotimaista. Säätelystä ja kalliista hinnasta saamme vastineeksi huonon laadun. Voisi jopa sanoa, että asioilla on syy-yhteys. 

Niitä kuuluisia roiskeläppäpizzoja ei Välimeren maissa söisi kukaan. Ei ole tietenkään suomalaisen maajussin vika, että hänen tuottamastaan ruoasta tehdään kaikenlaista "äitien tekemää" moskaa. 

Mitä sitten suomalaisen maaseudun pitämiseksi pitäisi tehdä? Vastaus: ei yhtään mitään. Tarkemmin sanoen lakataan "tekemästä” “jotakin". Puretaan kaupan duopoli. Lakkautetaan MTK sekä Maa- ja metsätalousministeriö. Puretaan kaikki säätely. Annetaan fiksujen ja ahkerien maajussien itse hoitaa asiansa. Näin Suomeenkin saataisiin ruokaa, joka maistuu jollekin. Paikallista leipää. Kunnollisia kananmunia. Oikeita juustoja, eikä mitään ihmisarvoa häpäisevää "kevyttuotetta". 

Suomessa elää aina usko instituutioihin ja siihen, että kaikkeen tarvitaan lisää tukiaisia ja säätelyä. Sitähän tässä nyt on vuosikymmenet yritetty ja maaseutu silti tyhjenee. Pitäisikö huonon rahan perään syytää vielä lisää hyvää rahaa?

Suomalainen peliteollisuus pärjää erinomaisesti. Jos Suomessa olisi oma ministeriö videopelejä varten ja massiiviset tukiaiset, ei yhtään Max Payneä tai Angry Birdsiä olisi syntynyt edes vahingossa.

Viimeisimmän gallupin tuloksia käytetään perustelemaan se, että rahaa pitäisi tuhlata lisää. Minun johtopäätökseni on toinen.

Pidetään Suomi asuttuna – ei tehdä yhtään mitään!


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat