Juho Leppänen

Keltaliivit, Brexit, Trump ja Suomen vaalitulos ovat vasta alkua

Hyväosaiset, siis globalisaation hyötyjät, äänestävät liberaalien ja cityvihreiden arvojen puolesta. Huono-osaiset, siis globalisaation häviäjät, äänestävät globalisaatiota vastaan. He äänestävät myös identiteetistä, itsekunnioituksesta ja protestin vuoksi.

Viimeisin vaalitulos ei muuta yhteiskunnan jakolinjoja mihinkään. Sääliöt – Hillaryn deplorables – eivät katoa minnekään, eivät myöskään keltaiset liivit. Tai Suomen juntti-Einarit. Ranskassa keltaliivien kapina on nimenomaan syrjäseutujen – France profonden – kapinaa kaupunkikeskusten globalisaatiosta hyötynyttä eliitttiä vastaan.

En epäile etteivätkö Macron tai Rinne, esimerkiksi, yrittäisi tehdä jotakin, mutta mihin he pystyvät jos Ranska ei selviä yhdestä triviaalista dieselveron korotuksesta tai jos suomalainen politiikka on myötähäpeää herättävää saivartelua salaatin arvonlisäverosta? Ja entäpä aivokuollut identiteettipolitiikka, josta kiistellään, koska se on ainoa asia josta osataan kiistellä?

Olisi helpompi listata ne asiat, joista eduskuntavaalien "vaalikeskustelussa" keskusteltiin, kuin ne, joista EI keskusteltu.

Luuleeko joku, että missään eurooppalaisessa maassa seuraavan neljän vuoden aikana pystytään ratkomaan isoja rakenteellisia ongelmia?

Oikeistopopulistit syyttävät maahanmuuttajia, koska he ovat sopiva konkreettinen kohde. Perinteinen oikeisto uskoo saavansa talouden kuntoon veronalennuksilla. Perinteinen vasemmisto yrittää epätoivoisesti pitää kiinni hyvinvointivaltion rapautuvasta veropohjasta. Vihreät ovat olevinaan älymystön puolue, mutta vihreiden kannattajat äänestivät eduskunnasta pois sen älykkäimmän jäsenen, Jyrki Kasvin. Tilalle saatiin James Potkukelkka. Ranskassa keltaliivit vaativat sekä veronalennuksia että lisää julkisia menoja.

Kuinka monta kansanedustajaa nyt valittiin, jotka oikeasti ymmärtävät jotakin tekoälystä, Kiinasta, genetiikasta, nanoteknologiasta. En väitä itsekään ymmärtäväni noista asioista mitään, ja siksihän meillä on edustuksellinen demokratia.

Jo noin kuukausi sitten Business Insider-lehti kirjoitti USA:n "retail apocalpysesta", siis vähittäismyyntiapokalypsista. Pelkästään maaliskuuhun mennessä USA:ssa oli ilmoitettu 8000 kivijalkakaupan lopettamisesta tänä vuonna. Ja vuotta 2019 on vielä paljon jäljellä.

Brexit, Trump, Viiden tähden liike, jytky – tämä on vasta alkua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sitra on tullut siihen tulokseen, että liikennepolttoaineiden hintaa on korotettava ympäristösyistä, mutta Kiina ja Saksa ovat aivan toisilla linjoilla.

Kiina kasvattaa fossiilisten polttoaineiden käyttöä yli 30 % vuoteen 2030 mennessä ja se on paljon se.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Unohdit analyysistasi kokonaan asian ytimen eli sen talousjärjestelmän, josta nykyiset yhteiskunnalliset ongelmat kumpuavat.

Käyttäjän juholeppanen kuva
Juho Leppanen

Kiitos kommentista. Mutta asian ydinhän on se, että mikä sitten auttaisi? Vanhakantainen sosialismi, jonka teoria on muodostettu savupiipputeollisuuden, hiilikaivosten ja hevoskärryjen aikana?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Sepä juuri eikä mikään muu.

Tarkemmin sanottuna olisi tehtävä kaikelle kansalle tietyksi se kapitalistisen talouden analyysi, joka tehtiin noin 150 vuotta sitten ja julkaistiin Karl Marxin teoksessa Pääoma.

Tuo analyysi osoittaa, miksi kapitalistisen talouden puitteissa on mahdotonta saavuttaa sellaista yhteiskuntaa, jota ihmisten enemmistö haluaa.

Seuraava askel on analysoida, mikä meni pieleen Neuvostoliitossa ja itäblokissa ja ottaa opiksi niistä erehdyksistä.

https://drive.google.com/file/d/0B9VjzyD8Z8q7cTJZM...

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen

Same shit, different asshole!

Toimituksen poiminnat